img_1489

#Roadtrip 2

De afgelopen weken zijn wij met onze Ideeënjagersbus door het land gecrosst en hebben allerlei wijken en plekken bezocht. De vraag die bij de roadtrip centraal staat is: wat maakt een wijk of leefomgeving tot een succes en wat niet?

Na Olst en Roombeek hebben we de Biotoop bezocht, een woongemeenschap in Haren. Wij kregen een rondleiding van de “burgemeester” van de Biotoop, Wouter en ook de directeur van Carex was erbij aanwezig. Zij hebben ons verteld over het reilen en zeilen van een woongemeenschap en wat er nodig is om het goed te laten draaien. De Biotoop is een voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en functioneert nu als een plek waar mensen kunnen wonen en werken. In de biotoop wonen ruim 150 mensen en er zijn tal van bedrijven gevestigd. Voor een kleine prijs van een paar honderd euro per maand heb je een ruime woning (60m2) en alles is inbegrepen, inclusief snel internet.

 

Er is een zorgvuldig selectiebeleid. Mensen die in de biotoop wonen moeten zelfredzaam zijn. Zelfredzaamheid faciliteren is wat ze bij de Biotoop doen. Niet iedereen mag overal in het pand wonen. Zo worden mensen met een luidruchtiger leefstijl en mensen met een wat rustigere leefstijl niet bij elkaar geplaatst. Per gang zijn er gedeelde voorzieningen, zoals een keuken. Maar wat je ziet is dat mensen alsnog een eigen keuken bouwen in hun woonruimte. Zo kunnen mensen kiezen wanneer zij alleen willen zijn en samen willen zijn.

Er wordt ons verteld dat ze bij CareX een bestand hebben van zo’n 1500 mensen, waarvan zij iedereen kennen. Wanneer er een woning vrijkomt in de Biotoop of een pand ergens anders, kunnen zij bij CareX mensen koppelen die daarbij aansluiten. Dit persoonlijke en sociale beleid werpt zijn vruchten af. De bewoners, met elk eigen wensen en leefstijlen, kunnen er gelukkig wonen.

Na de Biotoop gingen wij op reis naar Drielanden. In Drielanden kregen wij een rondleiding van bewoner Jan van Dijk langs het helofytenfilter. Drielanden is een ecologische wijk die bestaat uit de delen Waterland, Zonland en Mooiland. Het initiatief voor de aanleg van de ecologische wijk is eind jaren ‘80 genomen door de “Vereniging Ecologisch Wonen” in samenwerking met de gemeente Groningen. De wijk is in de jaren ‘90 aangelegd. In de wijk is veel groen aanwezig, een deel van het openbare groen wordt door bewoners als gemeenschappelijke (moes)tuin gebruikt.

In Drielanden is een helofytenfilter aanwezig dat grijs afvalwater zuivert van ca. 100 huishoudens uit het deel Waterland. Grijs water is licht vervuild afvalwater afkomstig van de afvoer van de douches, wasbak, wasmachine etc. Dit grijze afvalwater wordt via een eigen buizensysteem door een pomp naar het filtersysteem verpompt. Hier loopt het via een verticaal filter van riet, grind en schelpen naar een horizontaal helofytenveld. Vanuit dit veld wordt het water verpompt naar een tweede helofytenveld waarna het gezuiverde water de watergangen van de wijk instroomt.

Het mooie van dit systeem is dat er decentraal een deel van het afvalwater wordt gezuiverd. In de toekomst kan met dit soort innovatieve systemen kosten en energie efficiënter om worden gegaan met het zuiveren van afvalwater.  

 

 

 

 

 

 

follow us at

social-media_twitter
social-media_instagram
social-media_facebook
social-media_linkedin
Made for the future, by Ideeënjagers.

Leave a Comment