wit

Met kleine stappen, naar een gezonde wereld!

Geschreven door Marcella Vonk

Elke week, dag in dag uit, hebben wij het over het thema ‘duurzaamheid’, een groot thema binnen de bouw en vastgoed sector en dus ook in de leefomgeving van de toekomst. Huizen moeten anders geproduceerd worden; ze moeten remontabel zijn, van aardgas af zijn, het liefst ook een circulaire watervoorziening hebben etc. etc. Zoveel kansen, en toch zie ik van dichtbij; ‘ik ben net verhuisd naar een nieuwbouwwoning, die nog een gasaansluiting heeft, IN GRONINGEN’, de kansen worden te weinig gegrepen.

Maar hoe kan dat… Ik denk ten eerste, het thema ‘duurzaamheid’ is veel te groot en zeker niet behapbaar voor de kleinere ondernemers en instellingen, er zijn zoveel subthema’s die allemaal, voor je gevoel, in één keer aangepakt moeten worden; de circulaire economie, biobased materialen gebruiken, de plastic soep die opgelost moet worden, demontabel en remontabel produceren… waar moeten we beginnen en wat betekenen al deze belangrijke subthema’s.

Al deze subthema’s vallen onder het grote, grote, GROTE, ‘duurzaamheid’. En het is nodig dat we iets gaan veranderen, we willen tenslotte nog lang van deze aarde genieten. Afgelopen week zijn wij begonnen met een inspiratiesessie over ‘The natural step’ een methode die de vertaalslag maakt van ideeën naar concrete duurzame stappen. Dit begint met het creëren van een lange termijn visie en het ontwikkelen van de ‘kleine’ stappen. Wij hebben het geprobeerd op de leefomgeving van de toekomst, maar in een sessie van een uur was dit veel te kort natuurlijk.. Denk dus niet dat het in één keer goed gaat, en stop zeker niet als je vastloopt.

De ‘kleine stapjes’ binnen dit GROTE thema, is dan ook de essentie van deze blog. Creëer voor jezelf die visie, wat kan jij doen voor de aarde en wie heb jij nodig om dit te bereiken, of kan jij dit alleen.. Ik wil dan ook aanhaken dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid is voor bedrijven of de overheid, maar ook de burger; dit is tenslotte ‘de gebruiker van deze aarde’.

Kijk eens bijvoorbeeld naar de nieuwe Zweeds hardlooptrend; ‘plogging’. “Dit is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’.” Bedrock, 2018. De mensen die ploggen, nemen een afvalzak mee en wanneer ze het zien liggen in de natuur, wordt het meegenomen. Laat deze sporttrend maar snel overwaaien. Dan kunnen de hardlopers onder ons, direct meehelpen voor een schonere wereld.

 

Oftewel een gezondere wereld begint met kleine stapjes.

 

 

 

follow us at

social-media_twitter
social-media_instagram
social-media_facebook
social-media_linkedin

Made for the future, by Ideeënjagers.

Leave a Comment