amsterdam

Geschreven door Marcella Vonk

 

Gelijkgestemd of ‘on’gelijkgestemd, met wie wil jij wonen?

Elke dag zijn wij bezig met de leefomgeving van de toekomst. Hoe ziet deze eruit? Welke thema’s spelen zich af in deze leefomgeving, welke mensen wonen hier en hoe willen zij wonen. Ik geloof zelf in een leefomgeving waarin er geen kloof is tussen arm en rijk, waarin mensen elkaar respecteren om uniek en anders te zijn, autonomie.

Deze week werd ik even wakker geschud. Hallo Avatar en Osho-beweging; ook wel sektes, geloofsovertuiging ‘scientology-achtige beweging’ genoemd. Waarbij Avatar zichzelf infiltreert in scholen, zijn er ‘Osho-beweging-woongroepen’ die groeien dankzij de Netflix serie Wild Wild Country. Bij mij de vraag direct: willen mensen zichzelf nu omringen met anderen, of juist met gelijkgestemden in een woonwijk?

Avatar is een bedenksel van de Amerikaan Harry Palmer (73). Hij leidt van 1974 tot 1984 een centrum van Scientology en begint in 1986 voor zichzelf. Via zijn bedrijf verkoopt hij een cocktail van Scientology-methoden, hindoeïsme en new age-denkbeelden. Doel van Avatar is een „verlichte planetaire samenleving” te creëren en wereldvrede te bereiken. (Dohmen, J. 2018)

Na de aflevering van afgelopen Zondag met Lubach, ben ik lichtelijk geschrokken dat je zeker een flink aantal euro’s moet aftikken, om het hoogst haalbare te bereiken binnen deze ‘scientology-achtige beweging’. Kunnen we wereldvrede kopen tegenwoordig of is het nog steeds aan de mensheid om dit te bereiken?

Osho daarentegen is bedacht door de Idiase leider Bhagwan; die in 1990 zijn laatste adem heeft uitgeblazen, heeft de naam van een sekssekte. Maar wel één waar je jezelf jarenlang kan onderzoeken mede door de hulp van mindfulness of meditatie-sessies, of een abonnement op iOSHO, die natuurlijk ook niet geheel gratis is..

When all think alike, then no one is thinking – Walter lippman

Kijk ik ben het natuurlijk eens dat een overtuiging of beweging kan helpen bij het inrichten van je leven op een positieve manier. Maar kan dit niet in een leefomgeving? Ik weet dat Nederland op plek 4/5 staat op de lijst van meest individuele landen, maar kunnen we de positieve elementen uit de Avatar of Osho beweging niet meenemen bij het inrichten van onze wijk?

Ik denk dat het niet geheel vervelend is om in de zomer, elke zaterdagochtend mindfulness in het park of de gemeenschappelijke achtertuin, hosted by de buurvrouw van een paar deuren verderop.. Kunnen we de kinderen in de wijk iets meer in ‘wij’ termen leren of kennis hebben van wie er woont in de straat om misschien wel de veiligheid iets te verhogen?

 

Gelijkgestemd of ‘on’gelijkgestemd, hoe wil jij wonen? 

 

 

* https://www.parool.nl/amsterdam/overleden-indiase-leider-bhagwan-leeft-25-jaar-na-zijn-dood-voort-in-de-pijp~a3833674/
* http://www.groepsdynamiek.nl/individualisme.html
* Zondag met Lubach: https://www.npo.nl/zondag-met-lubach/08-04-2018/VPWON_1282522#b62841d3d
* https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/09/sleutelen-aan-de-ziel-van-ambtenaren-a1595127

 

follow us at

social-media_twitter
social-media_instagram
social-media_facebook
social-media_linkedin

Made for the future, by Ideeënjagers.

Leave a Comment