december 2022

Terugblikken op november

2022-12-09T16:45:02+01:00

Terugblikken op november

In onze eerste maand hebben Niels, Tobias en ik veel gezien, gehoord en meegemaakt. We waren bij Let’s Gro en de promotiedagen, we deden een workshop Futures Literacy en we waren bij de manifestatie ‘Rethink’. In dit blog vatten we samen wat we hebben geleerd en welke trends en ontwikkelingen we gezien hebben.

Let’s Gro 

Let’s Gro stond dit jaar voornamelijk in het teken van sociale ongelijkheid en ruimtelijke ontwikkelingen in de stad. Wij bezochten verschillende lezingen en discussies, zoals een interactieve lezing over kansenongelijkheid, een lezing over polarisatie in Groningen en een minicollege en paneldebat over taakdemocratie. 

De grootste lijn die we door de verschillende verhalen heen hoorden was wat Ghandi ook al zei: ‘Vertrouwen verwekt vertrouwen’. Als een overheid haar burgers wantrouwt, gaan de burgers hun overheid wantrouwen. Vertrouwen geeft zekerheid, achterdocht geeft frustratie.  

Voorbeelden van wantrouwen vanuit de overheid zijn bijvoorbeeld de problemen rondom toeslagen en uitkeringen: de bewijsvoering die burgers moeten doen om in aanmerking te komen voor het geld waar ze gebruik van zouden moeten kunnen maken, is erg lastig. Hoe groot de afstand is tussen burger en overheid, is duidelijker geworden tijdens de coronapandemie.  

Gelukkig zijn er ook veel hoopvolle initiatieven en mogelijkheden voor co-creatie, waardoor we ons vertrouwen in elkaar weer kunnen opbouwen. Het is denk ik wel aan de overheid en dus ook aan de gemeente om daar ruimte aan te bieden.  

Promotiedagen 

De laatste promotiedag werd geopend met een lezing door Diederik Jekel. Hij vertelde over de klimaatproblematiek en dat bedrijven zich moeten aanpassen om toekomstbestendig te blijven. Het is niet langer mogelijk om te doen wat je altijd deed, omdat grondstoffen opraken, weersomstandigheden extremer worden en daarmee ons bestaan onzekerder. Om dit nog zoveel mogelijk te beperken, moeten ook bedrijven meedoen, want, zoals een oud Afrikaans gezegde luidt: ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’. We moeten ons allemaal aanpassen en samenwerken om te blijven bestaan.

Naast het verhaal van Jekel, presenteerden verschillende zzp’ers en kleine bedrijven hun businesscase. Zo leerden we over ‘Twintigers twijfels en dertigers dilemma’s’ van Iris Colijn. Naast de twijfels en dilemma’s waar millennials en gen Z mee te maken hebben, vertelde Colijn ook over de grote meerwaarde die deze generaties kunnen zijn voor bedrijven. Vooral omdat ze de status quo in twijfel trekken en hun grenzen duidelijker aangeven dan vorige generaties, kunnen zij helpen met organisatieveranderingen binnen een bedrijf.  

Futures Literacy 

We werden bij de Hanze uitgenodigd om mee te doen aan een workshop ‘Futures Literacy’, of ook wel: ‘geletterdheid op het gebied van toekomstbeelden.’ Iedereen heeft bewust of onbewust een beeld van de toekomst en hoe deze eruit zou kunnen zien. Wij dachten na over Nederland in 2070. Tijdens de workshop werden we uitgedaagd om onze verwachtingen en onze dromen expliciet te maken, om vervolgens aan de hand van een toekomstomschrijving samen een beeld te maken bij de omschrijving.  

Het was erg interessant om de verschillen te zien tussen mensen en hoeveel invloed ze dachten te hebben op de toekomst. Veel mensen verwachtten toch wel dat we richting een soort Apocalyps leven, waarin de wereld zoals we kennen niet meer zal bestaan. Veel mensen zien overstromingen, klimaatvluchtelingen, het uitvallen van voorzieningen en het opbouwen van nieuwe gemeenschappen. Meer lokale productie, meer lokale energie en meer lokale gemeenschappen kwamen op de meeste post-its terug. Ook lag er een grote nadruk op hernieuwbare materialen en hernieuwbare energie. Waar de één de toekomst als een computergestuurde samenleving zag, zag een ander echter een samenleving waarin digitale middelen een minder grote rol had.  

Uiteindelijk droomden de meeste mensen van een wereld waarin mensen meer met elkaar verbonden waren, offline en op kleinere schaal. Dat er gemeenschappen zouden zijn waar iedereen aan bijdraagt. Waar alles lokaal geregeld is en waar mensen weer geïntegreerd worden in de natuur: samenleven als onderdeel van de natuur, in plaats van ons verheven voelen boven al het andere leven. Mensen droomden van meer empathie en meer geduld, elkaar alles gunnen in plaats van de schaarste mindset die onze samenleving nu nog beheerst. 

Voor ons veel voer om over na te denken. Wij denken immers na over de leefomgeving van de toekomst. Veel bedrijven en mensen leven nu nog naar de doelen toe die zijn gesteld voor 2035, maar dat is over 12 jaar al bijna! De doelen voor 2050 zijn nog veel ambitieuzer dan die voor 2035, dus misschien moeten we ons daarop richten en erop vertrouwen dat we met de doelen voor 2050 in onze visie ook de doelen van 2035 behalen. 

Rethink! 

Ook tijdens de manifestatie van Rethink! op Black Friday in het Forum werd verteld over de eindigheid van de grondstoffen die we nu gebruiken. De 10R stappen zijn nu belangrijker dan ooit, want binnen een eeuw zullen veel grondstoffen, die nu de basis vormen van veel producten, op zijn. We hebben ze dan allemaal opgebruikt en de bodem zal leeg zijn. Recyclen is dan de enige manier om de grondstof nog te kunnen toepassen. Bij de 10R stappen is daarom de eerste stap ‘Rethink’: hebben we al die spullen wel echt nodig? Kunnen we producten niet produceren met een langere gebruiksduur in het achterhoofd? Kunnen we nieuwe materialen toepassen die onze aarde niet uitputten? Dat zijn de echte vraagstukken waarmee we aan de slag moeten.  

Conclusie 

De toekomst maken we samen. Dat weet iedereen, maar hoe krijg je iedereen in beweging? Bottom-up initiatieven kunnen heel succesvol zijn, maar hebben medewerking van een (lokale) overheid nodig voor het gebruik van voorzieningen. Top-down initiatieven kunnen ook succesvol zijn, als alle partijen en stakeholders op tijd betrokken worden en allemaal een stem krijgen. De gemeente Groningen probeert veel te doen, bijvoorbeeld door het aanstellen van een Groene Burgemeester en door elke week een spreekhalfuur met de wethouders te organiseren om meer in gesprek te komen met de burgers en hun initiatieven. Ook wij als Ideeënjagers kunnen een interessante positie vervullen om mee te denken met buurtbewoners of met medewerkers van de gemeente, om samen de stad nog mooier te maken! 

Terugblikken op november2022-12-09T16:45:02+01:00

november 2022

Gerrya stelt zicht voor

2022-11-22T12:18:53+01:00

Gerrya stelt zich voor

Als laatste nieuwe Ideeënjager zal ik me ook nog even voorstellen. Ik ben Gerrya en ik houd niet zo van oppervlakkige dingen. Ik ben altijd op zoek naar diepgang, dus mezelf voorstellen veroorzaakt soms een kleine identiteitscrisis. Toch ga ik hier iets over mezelf schrijven.

Nadat ik mijn vwo-diploma haalde en een werkvakantie op Terschelling doorbracht, begon ik met de studie Religiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik vind het leuk om me te verdiepen in wat mensen drijft, wat ze geloven, waarom ze iets geloven en hoe zich dat uit in hun cultuur. Daarnaast ben ik heel breed geïnteresseerd in de mensheid en in religiewetenschappen kwamen kunst, cultuur, filosofie, psychologie, sociologie, antropologie en (cultuur)geschiedenis samen. De studie heeft me veel geleerd over beeldvorming en hoe de achtergrond van een wetenschapper diens blik kleurt. Meningen en feiten scheiden en op zoek gaan naar het echte verhaal is daarin erg belangrijk.

Tijdens mijn studie werd ik me steeds meer bewust van de klimaatproblematiek én van de leegloop van kerken. Ik wilde dat deze gebouwen de beeldbepalende status in hun omgeving behielden en ook wat duurzaamheid betreft mee konden gaan met de tijd. Met mijn studie religiewetenschappen had ik echter niet het gevoel dat ik veel voor deze gebouwen kon betekenen en ik zocht uit op welke manier ik ook inhoudelijk iets over gebouwen kon zeggen.  

Door deze interesse in gebouwen, die ik altijd al heb gehad, besloot ik toch weer eens te onderzoeken of ik niet alsnog bouwkunde kon doen. Met mijn vakkenpakket kon ik daar in eerste instantie niet beginnen, waardoor ik hier nooit meer naar heb gekeken. Ik kwam erachter dat de Hanzehogeschool de studies Bouwkunde, Civiele Techniek en Ruimtelijke Ordening had samengevoegd tot Built Environment en dat de eis voor Wiskunde B en Natuurkunde waren vervallen: de uitgelezen kans voor mij om toch nog bouwkunde te doen. Dus dat deed ik. Ik specialiseerde me zoveel mogelijk in duurzaamheidsstrategieën en monumenten/bestaande bouw en deed de minor Da Vinci. 

Ook de minor Da Vinci heeft me veel gebracht, omdat de minor proces gericht is, in plaats van resultaat gericht. Ik mocht zelf dingen gaan doen en fouten maken werd gestimuleerd. De minor die opleidt tot innovatieprofessional was precies wat ik nodig had om te ontdekken wat ik echt leuk vond: onderzoeken op een praktische manier, in plaats van puur theoretisch. Uit deze minor is uiteindelijk de Zindag ontstaan: een ochtend voor zingeving op een niet-religieuze manier, in samenwerking met het Humanistisch Verbond en gebaseerd op de Sunday Assembly. Kom gerust eens langs! We vieren het op de laatste zondag van de maand. 

Daarnaast heb ik me tijdens de minor ook verdiept in het beroep van de glazenier en ben ik begonnen met een cursus glas-in-lood, waar ik nog steeds enthousiast mee bezig ben. Ik had al eerder kennis gemaakt met de koperfolie techniek (Tiffany) en inmiddels heb ik ook een cursus brandschilderen gevolgd. Oude ambachten vind ik reuze interessant!  

Inmiddels al een heel verhaal, oppervlakkige informatie is niet zo m’n ding. Als Ideeënjager wil ik dan ook graag de diepte in. Dus zoek je iemand om mee te sparren, of heb je behoefte aan een filosofisch gesprek? Neem gerust contact met me op!  

Gerrya stelt zicht voor2022-11-22T12:18:53+01:00

Eerste week van Niels

2022-11-17T08:54:25+01:00

Eerste week van Niels

Hoi allemaal, ik ben Niels, 25 jaar oud en één van de nieuwe Ideeënjagers. In deze blog wil ik jullie iets over mijn eerste werkweek vertellen. Mijn eerste dag als nieuwe ideeënjager speelde zich op dinsdag af in het hoofdkantoor van Fijn Wonen in Heerenveen. s’ Ochtends leerde ik de andere twee Ideeënjagers Tobias en Gerrya kennen. Wij kregen ons eigen laptop, een boeket bloemen en een rondleiding door het gebouw. s’ Middags ben ik met mijn ouders en mijn vriendin naar mijn afstudeerceremonie geweest. Ik heb namelijk deze zomer mijn master in Society, Sustainability & Planning afgerond.

Tijdens mijn tweede werkdag was ik veel bezig met organisatorische zaken zoals het opzetten van mijn e-mailadres en de ‘Van Wijnen Sharepoint’. Verder hebben wij een voorstelronde met de nieuwe ideeënjagers gedaan en zijn we naar De Loskade en het Suikerunieterrein geweest.

Op mijn derde werkdag was ik een half uur eerder bij de Luchtstroom, omdat mijn vriendin om half negen moest werken. Toen was nog niemand op de Luchtstroom en ik zat in mijn eentje op kantoor. Dit vond ik ook wel een keer fijn, omdat het nog heel rustig was. De hele dag lang heb ik veel samengewerkt met Tobias en Gerrya. Wij hebben persoonlijke teksten geschreven voor de website en met zijn drieën een foto gemaakt voor het marketingteam van Fijn Wonen. Verder begonnen wij met het brainstormen voor ons eerste project. Dat wordt namelijk het opzetten van een eigen werkplek voor de komende maanden.

Vrijdag zijn Tobias, Gerrya en ik naar het ‘Let’s Gro evenement in het Forum geweest. Tijdens dit evenement ging het over hoe de toekomst van Groningen er uit kan zien. Verschillende exposities, discussies en colleges vonden plaats van vrijdag tot zondag. Ik vond een college met aansluitende discussie over taakdemocratie het meest interessant. Taakdemocratie is een vorm van democratie die in een tijd van crisis kan worden gebruikt. Verschillende partijen krijgen een stem en dragen, gebaseerd op hun sterkten, bij aan een oplossing. In ons voorbeeld probeerden wij een oplossing voor de tegenwoordige groeiverslaving in Groningen te vinden. Wij brainstormden welk rol de overheid, de burgers, de bedrijven, de wetenschap en cultuur/onderwijs kunnen spelen.

Ik was al van tevoren erg geïnteresseerd in het vinden van alternatieven voor de constante focus op economische groei. Daarom was ik blij dat dit onderwerp ook tijdens de discussie aangesproken werd. Wij als nieuwe Ideeënjagers mogen ons eigen persoonlijke project kiezen en ik denk dat de dag bij het Let’s Gro evenement mij daarbij gaat helpen. Ik ben erg benieuwd wat wij samen in de komende maanden gaan beleven.

Eerste week van Niels2022-11-17T08:54:25+01:00

De eerste week van Tobias

2022-11-10T14:13:42+01:00

De eerste week van Tobias

Hoi allemaal, mijn naam is Tobias en ik ben vorige week begonnen als Ideeënjager. In deze blog vertel ik graag hoe ik mijn eerste week heb beleefd.

Mijn eerste werkdag begon op dinsdagochtend op het kantoor van Van Wijnen in Heerenveen. Bij aankomst ontmoette ik direct de andere twee nieuwe Ideeënjagers: Niels en Gerrya. We maakten eerst even kennis met elkaar met een bakje koffie en daarna was het tijd om onze laptops ophalen. Terwijl onze laptops geïnstalleerd en geupdate werden kregen wij van collega Ideeënjager Casper een rondleiding door het kantoor en hebben wij een portretfoto laten maken. In de loop van de middag zijn we naar de Luchtstroom op het Suikerunieterrein in Groningen gegaan. De luchtstroom is de eigen locatie van de Ideeënjagers.

Woensdag zijn we de dag begonnen met een rondleiding over de Loskade. De Loskade is een pop-up wijk waarin geëxperimenteerd worden met circulaire woningen en innovaties. Verder heeft Casper een presentatie gegeven over de lopende projecten en toekomstplannen op het Suikerunieterrein. Aan het einde van de middag hebben wij het terrein ook zelf even verkent.

Donderdag startten wij de dag met een uitleg over het HR-systeem. Daarnaast hebben wij alle drie een stukje over onszelf geschreven voor op de website en hebben wij ons alvast ingelezen en een planning gemaakt voor de inspiratie dag op vrijdag. Voor deze inspiratie dag zijn we naar de tiende editie van Let’s Gro gegaan; een festival over de toekomst van Groningen. Op Let’s Gro vind je presentaties, talks, workshops, films en discussies over de kloof, over de inrichting van de binnenstad, over de ambities van de gemeente, over technologische uitdagingen en wat al niet meer.

Het eerste event waar we vrijdag naar toe zijn gegaan heette ‘Kansloos of kansrijk?’. Deze interactieve talk ging over kansenongelijkheid met als hoofdvraag: ‘Hoe krijgen we de basis op orde in Groningen?’. Volgens sprekers Erik de Vos en Ferry Koper zijn perspectief, sociale verbinding, bestaanszekerheid hierin drie hele belangrijke pijlers. Rond het middaguur zijn we naar ‘Groningen Proeft’ gegaan waarbij een presentatie hebben gekregen over voeding. Na de lunch zijn we opgesplitst en zijn Niels en ik naar een event genaamd ‘Taakdemocratie’ gegaan. Dit minicollege en interactief paneldebat, ging over de vraag of de gemeenteraad een tweede kamer zou moeten krijgen. Taakdemocratie is een eeuwenoude vorm van democratie waarbij sprake is van maatschappij brede taakverdeling: wetenschap, burgers, overheid, bedrijven en non-profit. Het uitgangspunt is dat de duurzaamheidstransitie veel sneller moet. De groene burgemeester van Groningen wilde in deze simulatie, met een panel en met publiek, uitzoeken of dit met taakdemocratie kan lukken. Het laatste event waar ik naar toe ben geweest heette ‘Groenblauwe innovaties’. Hier heb ik mij laten inspireren door vernieuwende ideeën van studenten voor het vergroenen en verkoelen van de binnenstad.

Het was een interessante en leerzame eerste week en ik ben erg benieuwd naar de komende weken als Ideeënjager! Wordt vervolgd…

De eerste week van Tobias2022-11-10T14:13:42+01:00

juli 2022

De reparatie fietsbieb

2022-07-28T12:54:42+01:00

De reparatie fietsbieb

Hoi allemaal, weer even een update over mijn persoonlijke project. Afgelopen jaar heb ik de ideale walkable city in virtual reality gemaakt; een leefomgeving die mensen stimuleert om te gaan wandelen en bewegen. Hierna heb ik zeker niet stilgezeten en ben ik verdergegaan met mijn project.

Via verschillende websites wordt er geclaimd dat Groningen een ‘walkers paradise’ is. Echter, is dit wel het geval? Het is voor de wandelaars mogelijk om veilig te bewegen in de stad. En zeker, er zijn genoeg (brede) stoepen door de hele stad. Maar als je goed kijkt, staan er veel fietsen, terrasjes, reclameborden, auto’s, noem het maar op, op de stoep. Voor degene die slecht ter been zijn, kan het hierdoor lastig zijn om door de stad de wandelen. Dus, is Groningen wel een ‘walkers paradise’ voor iedereen?

Ik heb besloten om mij te focussen op de fietsen op de stoep. Groningen is een echte fietsstad, waar de fiets dus goed wordt gebruikt. Helaas wordt er wel vaak op de stoepen geparkeerd. Ten eerste heb ik gekeken naar de verschillende doelgroepen, want niet elke fiets heeft dezelfde oplossing nodig. Zo zijn er fietsen van bewoners, werknemers, bezoekers en weesfietsen. Iemand die bijvoorbeeld snel even bij de supermarkt een broodje wil halen, zal minder bereid zijn om de fiets verderop te parkeren. Het is een korte handeling, dus het is dan fijn om voor de deur te parkeren. Een bewoner zou er meer voor over hebben om de fiets ergens veilig te parkeren voor langere tijd, waar hij/zij een stukje voor zou moeten lopen. Vandaar dat elke doelgroep ook een andere oplossing nodig heeft.

Om in kaart te brengen welke doelgroepen er zijn in de Oosterstraat heb ik een week lang op verschillende tijdstippen foto’s gemaakt. Hieruit kon ik ongeveer afleiden hoeveel bewoners, werknemers, bezoekers en weesfietsen er stonden. Wat opviel was dat als de weesfietsen en fietsen van de werknemers niet werden meegeteld, er genoeg fietsparkeerplekken waren voor de bewoners en bezoekers.

Van deze twee doelgroepen, heb ik er één gekozen, namelijk de doelgroep weesfietsen. Fietsen die worden achtergelaten in de openbare ruimte, en dus geen eigenaar meer hebben, worden ook wel weesfietsen genoemd. In Groningen zijn er best veel van dit soort fietsen en deze fietsen nemen ook plek in beslag in fietsenrekken, waardoor andere fietsen soms genoodzaakt zijn om op de stoep te parkeren…Dit geeft dan weer overlast aan de voetgangers, etc. Tijd voor een oplossing!

Je hebt het vast al wel eens meegemaakt, je bent lekker aan het fietsen wanneer ineens je ketting eraf vliegt. Helaas is het net na 18:00 uur, waardoor de fietsenmakers dicht zijn. Wat doe je nu met je fiets? Heb jij hem dan wel eens achtergelaten in de openbare ruimte om dan een (goedkope) nieuwe fiets te kopen?

Een oplossing voor dit probleem kan bijvoorbeeld een reparatiekastje zijn, waar je voor een klein bedrag zelf je fiets kan repareren gedurende de gehele dag/nacht. Zoals een schroevendraaier, waarmee je je kettingkast kan openen om je ketting er weer op te zetten. Of een fietspomp waarmee je de band even kan oppompen. Dit zouden dan meerdere kastjes kunnen zijn die verspreid door de stad kunnen worden opgehangen, waardoor er altijd een reparatiekastje vlakbij is. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat fietsen die maar een kleine reparatie nodig hebben niet meer worden achtergelaten in de openbare ruimte. En dus zijn er minder weesfietsen in de stad en ontstaat er meer ruimte in de fietsenrekken voor de andere doelgroepen.

Zo’n kastje heb ik gemaakt als prototype, die nu op de Luchtstroom staat. Hier wil ik gaan testen of zo’n kastje werkt en of mensen er gebruik van gaan maken. Dus ben jij binnenkort een keer in de buurt van het Suikerunieterrein en is jouw fiets kapot? Kom dan langs en probeer het kastje uit! Laat dan vooral ook even achter wat je ervan vindt en/of je nog wat mist! Ik ben erg benieuwd.

De reparatie fietsbieb2022-07-28T12:54:42+01:00

De reparatiefietsbieb

2022-07-28T13:09:40+01:00

Je hebt het vast al wel eens meegemaakt, je bent lekker aan het fietsen wanneer ineens je ketting eraf vliegt. Helaas is het net na 18:00 uur, waardoor de fietsenmakers dicht zijn. 😟 Wat doe je nu met je fiets? Laat jij hem dan wel eens achter in de openbare ruimte om dan een (goedkope) nieuwe fiets te kopen?

Fietsen die worden achtergelaten in de openbare ruimte, en dus geen eigenaar meer hebben, worden ook wel weesfietsen genoemd. In Groningen zijn er best veel van dit soort fietsen en nemen ook plek in beslag in fietsenrekken, waardoor andere fietsen soms genoodzaakt zijn om op de stoep te parkeren.. Dit geeft dan weer overlast aan de voetgangers, etc. Tijd voor een oplossing!💡

Bijvoorbeeld een reparatiekastje, waar je tegen een klein bedrag zelf je fiets kan repareren gedurende de gehele dag/nacht. Zoals een schroevendraaier, waarmee je je kettingkast kan openen om je ketting er weer op te zetten. 🪛🛠️

Zou jij dit gebruiken? Laat het ons weten, wij zijn erg benieuwd!

De reparatiefietsbieb2022-07-28T13:09:40+01:00

maart 2022

Creatieve sessie

2022-07-28T13:06:44+01:00

Vandaag is Tom bij ons op bezoek! Hij loopt voor een week snuffelstage bij @fijnwonen en daar hoort zeker een bezoekje bij de Ideeënjagers op de @luchtstroomgro bij 💡

We hebben Tom meegenomen in de werkwijze van de Ideeënjagers. Zo begonnen we met een creatieve sessie, om de creativiteit te activeren. Het vraagstuk ging over hoe veel fietsen kunnen worden geparkeerd op een kleine ruimte in de stad.🚲 De oplossing waar we gezamenlijk op zijn gekomen was om een fietstoren onder de grond te maken, met allemaal fietssnelwegen onder de stad door. Op deze manier hoeven er geen fietsen in de stad te komen en dus ook niet te parkeren. Als bonus, werden de boodschappen automatisch in je fietstassen geladen als je er langs fietste. Lekker snel en handig 😉

Vervolgens hebben we Tom meegenomen voor een rondleiding over het Suikerterrein en over de @deloskade om te laten zien wat voor tof terrein het is. Daarna hebben we ons eigen behoefteonderzoek uitgelegd en heeft Tom ook zelf zijn ideale leefomgeving kunnen maken aan de hand van een moodboard.

Een zeer geslaagde en gezellige dag! 🌿

Creatieve sessie2022-07-28T13:06:44+01:00

februari 2022

Op ontdekkingsreis in Groningen

2022-07-28T13:07:08+01:00

Gisteren zijn Roos en Serra op ontdekkingsreis geweest in de stad Groningen 🌿 Volgens www.walkscore.com scoort Groningen erg hoog, 97 uit de 100 punten: Groningen is een “walkers paradise”. Maar is dit eigenlijk wel het geval? Is Groningen echt ‘walkable’ en voor iedereen toegankelijk? Roos en Serra hebben tijdens hun ontdekkingsreis gekeken naar hoe toegankelijk de stoepen eigenlijk zijn in Groningen 🚶🏼🚶🏼‍♀️Wat hen opviel was dat veel stoepen vol staan met fietsen, auto’s (in de ochtend), terrasjes, borden, noem het maar op. Het is dus lastig toegankelijk voor iedereen, maar vooral voor mensen die slecht ter been zijn. Serra gaat hier het aankomende half jaar meer onderzoek naar doen. Houd onze socials dus in de gaten!🌲🌼

Op ontdekkingsreis in Groningen2022-07-28T13:07:08+01:00

december 2021

Het Sven van Bekensysteem, waarom is het de toekomst?

2021-12-10T12:05:34+01:00

Het Sven van Bekensysteem, waarom is het de toekomst?

 

Afgelopen tijd ben ik verder gegaan met het verder verbeteren van het Sven van Bekensysteem. Zo is het nu geïntegreerd met de walkable city van Serra op de Luchtstroom (zie bovenstaande foto) en zijn er elementen aan het systeem toegevoegd, maar wat maakt het Sven van Bekensysteem nou zo interessant voor parken in de toekomst? In de onderstaande video leg ik kort uit waarom het Sven van Bekensysteem relevant is:

 

Het Sven van Bekensysteem, waarom is het de toekomst?2021-12-10T12:05:34+01:00

november 2021

Dag van de Stad, Weg met de luifel!

2022-01-21T11:00:46+01:00

Dag van de stad, weg met de luifels!

 

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de Stad van de Toekomst. Er waren die dag uiteraard meer sprekers dan Maarten van Rossem en Jan Gehl en ik wil het vandaag graag hebben over het verhaal van kunstenaar en ontwerper Michel Huisman. Het evenement Stad van de Toekomst werd dit jaar georganiseerd in de stad Heerlen in Zuid-Limburg. De meesten van jullie zullen hier direct een associatie bij hebben; mijnwerkersstad, achterstandsregio, veel leegstand, werkloosheid misschien?

Ik vind het altijd leuk als iemand je meeneemt in de geschiedenis van een stad, om te begrijpen waarom een stad er zo bijligt als het nu doet. Dat is precies wat Michel Huisman tijdens zijn ‘’last lecture’’ probeerde te doen. Hij liet onder andere afbeeldingen zien van Heerlen van voor de oorlog. Oude karakteristieke panden gelegen aan kleine gezellige straten. Na de oorlog, kwam Heerlen verder tot bloei. De mijnen begonnen steeds meer steenkool te winnen en Heerlen moest meegaan met haar tijd om economisch bij te blijven. Het hele stadscentrum werd omgegooid door de bouw van modernistische gebouwen. Oude panden verdwenen om ruimte te maken voor de auto en tot overmaat van ramp, wilden alle winkels een luifel, zodat mensen tijdens regenbuien droog konden blijven winkelen. Deze luifels zijn nog steeds veel terug te vinden in het straatbeeld en het is volgens Michel erg moeilijk om pandeigenaren te dwingen om hier iets aan te doen. Gemeenten zijn niet bij machte om pandeigenaren te dwingen om de luifels te verbouwen en pandeigenaren hebben vaak niet de financiële wil om er iets aan te doen. Michel heeft daar een ontzettend leuke oplossing voor bedacht in Heerlen. Hij is met een groep vrijwilligers begonnen met Atelier Stadsrevisie, waar men zelf op maat gemaakte façades voor winkels bouwt. Eerst wordt de onderste etage, inclusief luifel opgemeten door de vrijwilligers. Zij bouwen ergens in een atelier de hele façade van de benedenverdieping na met tweedehands materialen, maar dan in oude stijl en plaatsen vervolgens die hele benedenverdieping in het winkelpand op de plek van de lelijke modernistische luifel. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer een professioneel bedrijf hiervoor moet worden ingehuurd. Soms zijn de kosten om het professioneel aan te pakken een ton, terwijl Michel Huisman het met zijn groep voor een paar duizend euro kan bouwen. Een ontzettend goed initiatief dus!

De dagen na de toespraak van Michel zag ik in Groningen opeens overal modernistische luifels opduiken. Vooral de Nieuwe Ebbingestraat hangt er vol mee en het geeft een heel chaotische indruk als je er langsloopt. Ik vraag me af of we in Groningen niet net zoiets kunnen doen als in Heerlen? Kunnen we hier de luifels ook herstellen en het oude karakter van de Nieuwe Ebbingestraat terugbrengen? En hoe zou dat er dan uit zien? In de onderstaande twee foto’s zijn voorbeelden te zien van modernistische puisten in de stad. Twee panden waarbij het totale onderste deel van de gevels verwoest zijn met reclame en een overkapping. Ontzettend zonde!

Als je dan vervolgens kijkt hoe het óók kan, dan geeft het een heel ander beeld. Hieronder een paar voorbeelden uit zowel de Nieuwe- als de Oude Ebbingestraat. Op deze twee plekken zien de gevels er stijlvol uit. Hoewel ik mijn twijfels heb of de gevel van het linker pand in de eerste foto wel origineel is.

Dus gemeentes; wanneer je je stad op een makkelijke manier aantrekkelijk wilt maken, dan is het verwijderen van de modernistische luifels een goede eerste stap om dit te bereiken! Wil je meer lezen over het project van Michel? Kijk dan vooral even op de website: http://www.atelierstadsrevisie.nl/asta/project

Dag van de Stad, Weg met de luifel!2022-01-21T11:00:46+01:00
Ga naar de bovenkant