De afgelopen weken zijn wij met onze Ideeënjagersbus door het land gecrosst en hebben allerlei wijken en plekken bezocht. De vraag die bij de roadtrip centraal staat is: wat maakt een wijk of leefomgeving tot een succes en wat niet?

 

Persoonlijk en sociaal beleid bij de woongemeenschap in de Biotoop 

Na Olst en Roombeek hebben we de Biotoop bezocht, een woongemeenschap in Haren. Tijdens de rondleiding wordt ons verteld over het reilen en zeilen van een woongemeenschap en wat er nodig is om het goed te laten draaien. De Biotoop is een voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en functioneert nu als een plek waar mensen kunnen wonen en werken. In de biotoop wonen ruim 150 mensen en er zijn tal van bedrijven gevestigd. Voor een kleine prijs van een paar honderd euro per maand heb je een ruime woning (60m2) en alles is inbegrepen, inclusief snel internet.

Er is een zorgvuldig selectiebeleid. Mensen die in de Biotoop wonen moeten zelfredzaam zijn. Zelfredzaamheid faciliteren is wat ze bij de Biotoop doen. Dat betekent dat de gemeenschap bestaat uit mensen die zelf hun leefomgeving willen maken en bouwen. Daarnaast worden mensen bewust op een bepaalde plek in het pand geplaatst. Niet iedereen mag overal in het pand wonen. Zo worden mensen met een luidruchtiger leefstijl en mensen met een wat rustigere leefstijl niet bij elkaar geplaatst. Per gang zijn er gedeelde voorzieningen, zoals een keuken. Maar wat je ziet is dat mensen alsnog een eigen keuken bouwen in hun woonruimte. Zo kunnen mensen kiezen wanneer zij alleen willen zijn en samen willen zijn.

Er wordt ons verteld dat ze bij CareX een bestand hebben van zo’n 1500 mensen, waarvan zij iedereen kennen. Wanneer er een woning vrijkomt in de Biotoop of een pand ergens anders in Groningen, kunnen zij bij CareX mensen koppelen die daarbij aansluiten. Dit persoonlijke en sociale beleid werpt zijn vruchten af. De bewoners, met elk hun eigen wensen en leefstijlen, kunnen er gelukkig wonen.

  

Innovatief en kostenefficiënt omgaan met afvalwater in Drielanden

Na de Biotoop gingen wij op reis naar Drielanden. In Drielanden kregen wij een rondleiding van bewoner Jan van Dijk langs het helofytenfilter. Drielanden is een ecologische wijk die bestaat uit de delen Waterland, Zonland en Mooiland. Het initiatief voor de aanleg van de ecologische wijk is eind jaren ‘80 genomen door de Vereniging Ecologisch Wonen in samenwerking met de Gemeente Groningen. De wijk is in de jaren ‘90 aangelegd. In de wijk is veel groen aanwezig. Een deel van het openbare groen wordt door bewoners als gemeenschappelijke (moes)tuin gebruikt.

In Drielanden is een helofytenfilter aanwezig dat grijs afvalwater zuivert van ca. 100 huishoudens uit het deel Waterland. Grijs water is licht vervuild afvalwater afkomstig van de afvoer van de douches, wasbak, wasmachine etc. Dit grijze afvalwater wordt via een eigen buizensysteem door een pomp naar het filtersysteem verpompt. Hier loopt het via een verticaal filter van riet, grind en schelpen naar een horizontaal helofytenveld. Vanuit dit veld wordt het water verpompt naar een tweede helofytenveld, waarna het gezuiverde water de watergangen van de wijk instroomt.

Het mooie van dit systeem is dat er decentraal een deel van het afvalwater wordt gezuiverd. In de toekomst kan met dit soort innovatieve systemen kostenefficiënter en efficiënter met energie worden omgegaan voor het zuiveren van afvalwater.

 

Binnenkort racen we naar Hannover en Berlijn!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search