Dutch Blockchain Hackathon

Op de Dutch Blockchain Hackathon werden gedurende 3 dagen (10 tot 12 februari) verschillende teams uitgedaagd om met op blockchain gebaseerde oplossingen te komen die de samenleving ten goede komen. Meer dan 400 deelnemers kwamen naar The Big Building in Groningen om van hun idee een succes te maken. De door de deelnemers opgezette teams werden afhankelijk van hun idee ingedeeld in vijf ‘tracks’. Identity, energy, reinventing government, international trade and entrepreneurship en future of pensions. Check hier de aftermovie van de hackaton!

Eerlijk gezegd wisten Jelmer en ik van tevoren niet wat wij konden verwachten. Een hackaton? Blockchain? In theorie klinkt het allemaal geweldig spannend. Maar wat kun je er mee? En hoe werkt het allemaal?

Als je nadenkt over de toekomst, dan kijk je ook naar nieuwe technologieën die van belang zijn voor de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden. Het thema ‘energie’ is een belangrijk en essentieel onderdeel van de toekomstige leefomgeving. Tijdens de hackathon zijn we daarom samen een fantastisch multidisciplinair team aan de slag gegaan met het concept ‘Greengrid’ dat is ontwikkeld door het vorige team van de Ideeënjagers. Wij vroegen ons af hoe bewoners, met behulp van de blockchain technologie, de energie die ze zelf opwekken met elkaar kunnen delen en verrekenen. Daarbij zochten we ook naar mogelijkheden om het bewustzijn over energieverbruik te vergroten. Weet jij eigenlijk wel hoeveel energie je dagelijks verbruikt? En hoeveel je hiervoor betaald?

Het concept dat wij op zondag aan de ‘jury’ hebben voorgelegd bestond uit een contract gebaseerd op blockchain technologie dat voor de verschillende huishoudens kon bijhouden hoeveel stroom zij per dag hadden opgewekt en verbruikt. Ook werd voor alle huishoudens de totale opbrengst en het totale verbruik gemeten. De energie werd opgewekt met zonnepanelen en windmolens en vervolgens opgeslagen in batterijen. Aanvullend hierop is een app gemaakt waarin bewoners konden zien hoeveel stroom zij verbruiken ten opzichte van de buurman. Hieraan zat een spel element gekoppeld wat mensen kan aanmoedigen om meer stroom te besparen. De app gaf hiervoor ook tips en kon ook aanbevelingen doen voor energiezuinige apparaten om zo het verbruik nog lager te krijgen.

Tijdens het weekend is ons team erachter gekomen dat de gemiddelde Nederlander niet meer dan een paar minuten per jaar bezig is met zijn energierekening. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker dat we bewust met energie omgaan. In het afgelopen decennium zijn de kosten van energie niet alleen gestegen, het gebruik en de opwekking van energie moet verduurzamen. Aardbevingen, klimaatdoelstellingen en vooral de kansen van toekomstige generaties staan op het spel. Voor ons ligt hierin een belangrijke uitdaging voor de woonwijk van de toekomst. Hoe krijgen bewoners grip op duurzame energie die ze zelf opwekken?


 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search