Berlijn dag twee: bezoek EUREF-Campus

Op onze tweede dag in Berlijn kregen wij een rondleiding over het vijf en een halve hectare grote terrein van de EUREF-Campuswaar zo’n honderd bedrijven en onderzoeksinstellingen zich richten op de thema’s energie en mobiliteit (specifiek energy management and technologies, environment/climate en emobility). Deze combinatie van onderzoek naar de energietransitie en mobiliteit, waar nadrukkelijk wordt gezocht naar verbinding, trekt per jaar ongeveer 100.000 bezoekers van over de hele wereld. Check hier ook een filmpje.

Oud en nieuw

Bij aankomst was het eerste wat mij opviel de combinatie van oud (bebouwing van de voormalige gasfabriek) en nieuw. Alle nieuwbouw op het terrein voldoet nu al aan de CO2 doelstellingen die Duitsland heeft gesteld voor 2050. Op de campus zijn marktpartijen uitgedaagd om te laten zien wat er mogelijk is. Als een soort proeflocatie staat het terrein daarmee model voor de toekomst. Geen praatjes maar gewoon doen. Eén van de resultaten is dat de nieuwe gebouwen op de campus 28% minder energie gebruiken dan conventionele nieuwbouw in Duitsland. Tussen deze ‘slimme’ gebouwen vindt onderling interactie plaats over energiebesparing en -verbruik. Hierdoor is de klimaatbeheersing in de gebouwen deels zelflerend.

   

Eigen grid en elektrische auto’s

De EUREF Campus beschikt over een eigen grid, dat een verbinding heeft met het landelijke net. Er wordt realtime bijgehouden hoeveel stroom er op het terrein wordt opgewekt en hoeveel er wordt aan- of teruggeleverd vanuit of aan het net. Dit is te zien op een interactief scherm dat ook aangeeft hoeveel auto’s op dat moment worden opgeladen.

Duizend vierkante meter aan parkeerplaatsen in de gebouwen zijn alleen toegankelijk voor elektrische auto’s. Het doel is om in de toekomst alleen elektrische voertuigen op de campus toe te laten. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd om gebruik te maken van het openbaar vervoer of om auto’s te delen. Op het terrein wordt druk geëxperimenteerd binnen het thema mobiliteit. Zo hebben wij bijvoorbeeld een ritje mogen maken in een elektrisch aangedreven busje dat autonoom over de wegen van de campus reed.

Een ander tof apparaat dat we tegenkwamen hadden Arjen en Romy al gezien op de Hannover Messe. Op een touchscreen worden aan de hand van verschillende jaartallen en randvoorwaarden verschillende ‘energiescenario’s’ getoond. Het gave van dit scherm is dat er ook fysieke objecten op het scherm geplaatst kunnen worden die het scenario beïnvloeden. Zo kun je in een scenario windmolens toevoegen aan je energievoorziening door een windmolen op het scherm te plaatsen. De verschillende schermen op de campus zijn niet alleen hele toffe gadgets, ze geven een duidelijk inzicht en nemen je als bezoeker mee in het verhaal.

 

Conclusies

Op de EUREF-Campus krijg je een blik op de toekomst. Energiezuinige gebouwen met groene daken. Zonnepanelen, windturbines, fotobioreactoren voor algen op gevels, zelfrijdende auto’s en allemaal volledig elektrisch. Theoretisch gezien is er al veel mogelijk op het gebied van energie en mobiliteit. In de praktijk zijn er nog veel dingen die nader onderzocht, getest en verbeterd moeten worden. Een belangrijk onderzoeksthema is dan ook ‘acceptatie’.

Kosten en opbrengsten zijn belangrijk voor acceptatie. Duurzame ‘groene’ energie is in Duitsland veelal duurder dan niet duurzame energie wat leidt tot ‘energie-ongelijkheid’. De energietransitie is dus ook deels een sociaal-economisch vraagstuk. Waar elektrisch aangedreven bussen en vuilniswagen in Berlijn zijn geaccepteerd, kan niet iedereen een elektrische auto betalen. Naast dat iets economisch rendabel moet zijn, is het gedrag van mensen ook een belangrijk aspect rondom acceptatie. Het liefste passen mensen hun gedrag niet aan. Zo valt bijvoorbeeld het delen van auto’s zwaar bij oudere generaties. Het liefste wil je een eigen auto recht voor de deur. Tot slot heb je ook nog het andere uiterste. Mensen die echt groen willen en dus pas een elektrische auto willen rijden wanneer deze ook wordt opgeladen met 100% groene energie (dus geen kernenergie etc.).

Als Ideeënjager denk ik natuurlijk in kansen en kansen zijn er genoeg! Binnen zo’n twintig jaar delen veel mensen elektrische auto’s met elkaar. Zeer binnenkort kun je in Berlijn gewoon bij de Lidl een volle accu voor je fiets of voertuig ophalen en je lege accu achterlaten. Deze accu’s worden niet alleen opgeladen maar ook bijvoorbeeld thuis gebruikt als batterij. Voertuigen die overdag als taxi rondrijden doen ’s nachts dienst als bestelbus. Nu nog wachten tot Elon Musk even een hyperloop verbinding tussen Groningen en Berlijn aanlegt…

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search