Berlijn dag één: IDTechEx

Met de Ideeënbus in zijn natuurlijke habitat, de Autobahn, zoefden wij vroeg in de ochtend richting Berlijn. In tegenstelling tot mijn collega’s was ik zelf nog nooit in de hippe hoofdstad van Duitsland geweest. Met een paar goede eettips van Eetlust op zak liet ik mij verrassen.

Een rondje over de beurs

De IDTechEx is een beurs/congres gericht op de thema’s 3D printing, elektrische voertuigen, het genereren en opslaan van energie, grafeen, internet of things, geprinte elektronica, sensoren en draagbare technologie. Op verschillende stands werden nieuwe technieken, concepten en mogelijkheden van materialen gedemonstreerd.

Na de lange autorit was het even omschakelen naar de jachtmodus. Al snel stond ik te luisteren naar iemand die probeerde uit te leggen dat grafeen een tweedimensionaal materiaal is met de meest fantastische eigenschappen. Even daarna kwam ik terecht in een pitch van een bedrijf dat computerprogramma’s wil laten dromen. Gelukkig kon ik bij de stands van Doppel en Playtronica weer een beetje zen worden. De gadget van Doppel laat je focussen of relaxen door je lichaam te laten reageren op vibraties. Playtronica maakt apparaten waarmee je alledaagse ‘geleidende’ objecten kunt omtoveren tot een muziekinstrument. Genieten!

Alles is verbonden

Het viel mij op dat veel bestaande technieken steeds meer worden geoptimaliseerd en dat onderdelen en producten steeds kleiner worden. Ook worden verschillende technieken en materialen steeds meer verbonden en geïntegreerd. Van 3D printers die op nanoniveau printen en hele printplaten maken tot zonnecellen in kleding en apparaten.

       

Ook binnenshuis laden apparaten zichzelf op met een zonnecel, waarbij elk straaltje licht wordt benut. Eigenlijk net zoals op die oude rekenmachines, maar dan beter. Grafeen maakt het mogelijk om in de toekomst flexibele schermen te maken of om water te zuiveren op moleculair niveau. Sensoren worden steeds kleiner en verbonden met van alles en nog wat. Soms kunnen ze ook dienen als verlengstuk van de menselijke zintuigen. Een maf voorbeeld is het accessoire van Ripple. Een soort Tinder voor op je schouders?

Na het aanschouwen van al die nieuwe technologieën vraag je je soms even af waar het allemaal goed voor is. Vervolgens betrapte ik mijzelf erop met welk gemak ik midden op straat in Neuköln op mijn telefoon mijn mail check, google maps vraag voor een reisadvies en met vrienden loop te appen over wie kaarten voor The Rolling Stones gaat regelen. Alles is verbonden.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search